Türkiye’de açlık sınırı 26 bin TL yoksulluk sınırı 85 bin TL
TÜRK-İŞ Konfederasyonu tarafından, çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak ve temel gereksinim unsurlarındaki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek maksadıyla aylık yapılan araştırmanın 2025 Haziran ayı sonucu açıklandı.
Buna nazaran göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve kâfi beslenebilmesi için yapılması gereken aylık besin harcaması meblağı (açlık sınırı) 26 bin 115,18 TL’ye, besin harcaması ile giysi, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sıhhat ve gibisi muhtaçlıklar için yapılması zarurî başka aylık harcamalarının toplam meblağı (yoksulluk sınırı) 85 bin 65 TL’ye ve bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 33 bin 586,82 TL olarak belirlendi.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken taban harcama fiyatındaki artış ise bir evvelki aya nazaran yüzde 4,08 oranında gerçekleşti. TÜRK-İŞ araştırmasına nazaran “Mutfak enflasyonu”nda 12 aylık değişim oranı yüzde 37,60, yıllık ortalama artış ise yüzde 44,58 olarak gerçekleşti. Yılın birinci altı ayındaki değişim oranı ise yüzde 23,87 olarak ölçüldü.
Süt ve yoğurt sabit kaldı, et zamlandı
Araştırmaya nazaran Haziran ayında süt, yoğurt ve peynir eserlerinin bulunduğu kümede; takip edilen markalar ortasında rekabet nedeniyle fiyat değişikliği gözlemleniyor olmasına karşın süt, yoğurt ve peynir eserlerinin ortalama fiyatlarında kıymetli bir değişiklik görülmedi.
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller eserlerinin bulunduğu kümede ise dana kıyma ve kuşbaşı etin kilogram fiyatında bir ölçü artış tespit edildi. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek) kümesinde nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı arttı. Öteki eserlerin fiyatı sabit kaldı.
Meyvenin ortalama kilogram fiyatı bu ay da yükseldi. Patlıcan, kabak, fasulye, biber, salatalık ve domates fiyatı düşen sebzeler olarak gözlemlendi. Zerzevat ortalama (ana yemekleri tamamlayan maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri dâhil değil) kilo fiyatı 54,46 TL, ortalama meyve kilo fiyatı 138,65 TL oldu. Hesaplamada -bu ay- 19’u zerzevat ve 14’ü meyve olmak üzere toplam 33 eserdeki fiyat değişimi dikkate alındı. Meyve-sebze ortalama kilo fiyatı ise 83,33 TL olarak tespit edildi.
Araştırma sonucuna nazaran ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik üzere eserlerin bulunduğu kümede; ekmeğin fiyatı değişmedi. Bu harcama kümesindeki başka eserlerden pirinç ve makarnanın fiyatında bir ölçü artış olduğu gözlemlendi. Bulgur ve un fiyatında kıymetli bir değişiklik tespit edilmedi. İrmiğin fiyatı tıpkı kaldı.
Yaşam maliyeti belirleniyor
TÜRK-İŞ, açlık ve yoksulluk sonlarının ölçüldüğü araştırma ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“TÜRK-İŞ enflasyon hesaplaması yapmamakta, dört kişilik bir ailenin insanca geçimini karşılayacak “yaşam maliyeti” fiyatını belirlemeye, fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği yükü hesaplamaya çalışmaktadır. Belirlenen meblağ fiyat olmayıp haneye girmesi gereken toplam geliri tabir etmektedir. Yapılan araştırma, -sanıldığı üzere- çalışanların “karnını doyurması için” gereken fiyatın tespit edilmesi değil, “insan onuru ve kıymeti ile bağdaşacak bir ömür sürmesi için” yapılması gereken toplam harcamayı hesaplamak maksadına dönüktür.”
DW/TY,BK